Allmänt

Det lockande och ljuvliga Sydfrankrike har alltid haft stor dragningskraft på besökare från hela världen. Det fina klimatet, de vackra landskapen, de kulturella möjligheterna och de livliga människorna, ja allt kan du finna i denna del av världen.

Dessutom har de olika regionerna här många helt olika egenskaper, precis som i hela Frankrike. Det livliga Alpes Maritimes på Rivieran, det ljuvliga Provence och det kulturella Languedoc-Roussillon ger dig oerhörda möjligheter till ett rikt liv. Då glömmer vi givetvis inte mat- och vinkulturen, som överallt har sina specialiteter, var du än befinner dig. Pröva till exempel Bouillabaisse i Provence, Salade niçoise på Rivieran, Cassoulet i Midi-Pyrénées eller fisk och skaldjur och vinerna i Languedoc-Roussillon. Frankrikes folkmängd uppgår till cirka 64 miljoner, varav 5,5 miljoner utlänningar. Det är till ytan det största landet i Europa. Landet är indelat i 96 departement, som i sin tur är indelade i 24 regionala underavdelningar. Statschefen är presidenten, som ju som bekant numera heter Manuelle Macron. Han är den 25:e presidenten. Parlamentet som väljes på 5 år har en mycket stark borgerlig övervikt. Man kan nog säga att den franska politiken är mera livlig, mera vältalig, tar större tid i massmedia och intresserar fransmannen betydligt mer än svensken.

Frankrike är ett fantastiskt land. Vad är det som gör att vi tycker det? Allt är ju så annorlunda. Kanske är det just detta som gör oss nyfikna och som stimulerar oss till att vilja veta mer och att vistas där mer. En annorlunda och spännande kultur, ett annat språk, människor som beter sig på ett för oss främmande sätt, ett klimat som vi tilltalas av – allt detta lockar oss. Det enda sättet att förstå skillnaderna är att möta fransmännen på deras villkor, det är så de vill ha det. Fransmannen är traditionell, mycket är djupt rotat, det franska samhällssystemet, deras värderingar och inte minst den starka nationalismen. Det senare märker man snabbt, fransmannen är oerhört stolt över vad landet åstadkommit, ibland tycker vi kanske att de kan vara något arroganta i sin självsäkerhet. Fransmannen vet vad livskvalitet är. Här har vi nog en del att lära. Man är inte lika ekonomiskt orienterad som vi skandinaver, det är viktigare med familjen och vännerna än med arbetet. Att sitta länge och diskutera all världens problem är mycket viktigt, i Frankrike har alla dessutom åsikter om det mesta. Gärna gör man det dessutom medan man njuter av god mat och goda viner.

Telefon: +46 (0)707 27 05 91 / E-post: kontakt@maisonsdefrance.se
Maisons de France / Norra Skogsvägen 22 / 263 58 Strandbaden